Endoscopische sterilisatie

Endoscopische sterilisatie, sterilisatie via een kijkoperatie en laparoscopische sterilisatie zijn omschrijvingen van dezelfde operatietechniek.

Jarenlange ervaring

Sinds november 2008 steriliseren we met deze techniek. Dat is lang. We waren één van de eerste klinieken in Nederland.  Inmiddels hebben we zoveel expertise dat regelmatig andere dierenartsen een kijkoperatie komen bijwonen om deze techniek te leren en geeft Bert cursussen “laparoscopie in eigen kliniek” door heel Nederland en in het buitenland.

Wat is een endoscopische of laparoscopische sterilisatie?

Bij een endoscopische sterilisatie gaan geen handen, maar alleen instrumenten de buik in. Er worden drie kleine wondjes gemaakt van ongeveer 1 cm. Door deze gaatjes gaan de camera en de instrumenten naar binnen. De camera geeft het beeld uitvergroot weer op een beeldscherm naast de operatietafel. Bij mensen worden heel veel operaties op deze wijze gedaan (kijkoperaties) en daarvan weet men al lang wat een verbetering dit is ten opzichte van de “open”  chirurgie.

De voordelen van deze vorm van steriliserenIMG_0619

  • De endoscopische operatie blijkt minder pijn te veroorzaken dan de open buikoperatie. Dit is ook logisch, aangezien er geen grote buikwond wordt gemaakt.
  • De kleinere wondjes van de endoscopische operatie genezen sneller en met minder complicaties dan één grote wond. Ook is er minder kans op infectie van de buik(wond).
  • Door de kleinere wonden herstelt de hond in zijn geheel  sneller. Een aantal uren na de ingreep gaat de hond alweer naar huis, vrolijk kwispelend, alsof er niets is gebeurd.
  • Het is veiliger doordat de camera in de buik alle handelingen op een sterk vergroot scherm projecteert: er is beter zicht op de “werkplek”.  Bij de open buikoperatie werk je diep en soms zelfs alleen op gevoel in de buik. De camera kan overal kijken, ook op die plaatsen die tijdens een gewone operatie onzichtbaar zijn.
  • Na een endoscopische sterilisatie mag de hond na paar dagen alweer zwemmen.

We hebben 2 maten in huis: een gewone endoscopie set en een mini-set voor kleine honden (ook voor katten en konijnen).

Hoe werd het vroeger gedaan?

Bij de niet-endoscopische sterilisatie wordt de buik van de hond opengemaakt over meerdere centimeters. Groot genoeg voor de dierenarts om met de hand of vingers naar binnen te gaan om de eierstokken op te zoeken en af te binden. Deze snede gaat uiteraard dwars door de huid en de buikwand heen. Hoe kleiner de snede die hiervoor gemaakt wordt, des te minder zicht op eventuele problemen zoals nabloedingen. IMG_0626

Tijdstip van sterilisatie

Jarenlang is het advies geweest jonge honden te steriliseren op 6 maanden leeftijd, dat wilde zeggen vòòr de eerste loopsheid. In 2009 is dat advies gewijzigd naar aanleiding van onderzoeken van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. Uit deze onderzoeken is gebleken dat de eerste loopsheid positieve invloed heeft op de ontwikkeling van de urinewegen. Bij sterilisatie op 6 maanden leeftijd wordt de kans op incontinentie-problemen en urinewegklachten op latere leeftijd groter, met name bij de grote hondenrassen. Daar staat tegenover dat het beschermend effect tegen melkkliergezwellen eveneens groter is als de operatie op jongere leeftijd wordt uitgevoerd. De teef moet dus eigenlijk niet te vroeg en ook niet te laat worden gesteriliseerd.
Het advies over het tijdstip van sterilisatie is dan ook: na de eerste loopsheid, maar niet later dan voor de vierde loopsheid. Als de hond loops is geweest, is het advies 2-3 maanden te wachten voor de operatie.

Maagkanteling voorkomen

Voor de grote hondenrassen kan met behulp van deze nieuwe techniek vrij eenvoudig de maag aan de buikwand worden vastgezet. Bij teefjes kan dit tegelijk met een endoscopische sterilisatie worden uitgevoerd, zodat de hond maar één keer onder narcose hoeft te worden gebracht.IMG_0629

Zijn er ook nadelen van deze vorm van steriliseren?

Eigenlijk is er maar één nadeel en dat is de prijs. Voor deze manier van steriliseren is specifieke apparatuur nodig en een dure opleiding in de Verenigde Staten. Deze extra investering maakt in onze dierenkliniek de prijs 95 euro hoger dan die van een gewone sterilisatie.

Bij de kat

Ook katten kunnen endoscopisch gesteriliseerd worden. Voor katten is er wel minder voordeel dan voor honden. Dat komt omdat een sterilisatie poes qua operatie nu eenmaal minder lastig dan een sterilisatie hond. Maar ook al is het voordeel bij honden groter, een endoscopische sterilisatie blijft – ook bij de kat – minder invasief dan een gewone sterilisatie.

Katten kunnen (afhankelijk van het ras) vanaf 6 maanden leeftijd worden gesteriliseerd. IMG_0704