Zwaan met rugletsel

Werknemers van de Bonte Piet konden na een lang revalidatieproces eindelijk de vrijheid teruggeven aan de zwaan met rugletsel! Lees hier hun verhaal.

Op 1 december 2014 werd er een jonge zwaan binnengebracht die op het eerste oog niet veel mankeerde. Niets gebroken, geen wonden en hij was goed kwaad. Wat wel bleek na een aantal dagen was dat hij eigenlijk niet wilde staan of lopen, tenzij wij erg dicht bij hem in de buurt kwamen. Dan zette hij met moeite 2 of 3 stapjes, waarna hij zich weer liet vallen. Hierdoor kon hij niet in ons bassin blijven, omdat hij niet uit het water kon komen, wat hij wel steeds aan het proberen was.zwaan 3__4bd7b585

Na een week besloten we hem door de dierenarts te laten nakijken. In sommige gevallen kan het namelijk nog weleens voorkomen dat ze gewoon wat verzwakt zijn door b.v te weinig voeding, waardoor ze de kracht niet hebben om op te staan. In zo’n situatie is er vaak wel binnen een week verandering te zien. Dat was nu niet zo helaas.
De dierenarts kon ook niet duidelijk zeggen wat er met hem aan de hand was, maar mogelijk had hij een kneuzing in zijn rug (door b.v een aanrijding of doordat hij iets verrekt had). Hierdoor had hij dus niet genoeg kracht om op zijn poten te blijven staan. De prognose was onzeker, maar i.o.m de dierenarts hebben we besloten om hem een kans te geven. Verder was hij gezond en hij had nog een heel leven voor zich, hij had (mogelijk) alleen wat tijd nodig. En gelukkig hebben we deze keuze gemaakt.

Toen begon zijn revalidatieproces, waarbij hij zoveel mogelijk geprikkeld moest worden om zijn poten te bewegen. Zwemmen is bij dit soort klachten een hele goeie therapie. Uit het bassin kon hij natuurlijk nog steeds niet zelf komen, dus hij kon niet de hele tijd in het water blijven. Hierdoor mocht hij dus elke morgen na het schoonmaken lekker even zwemmen, waarna hij er na een paar uurzwaan 2__4d2f78ectjes weer uitging, om weer op het droge te zitten. Door het zwemmen zou hij hopelijk weer genoeg kracht ontwikkelen, waardoor het weer goed zou komen.

Dit hebben we ongeveer een maand lang gedaan, dag in, dag uit. Na een week wist hij al precies wat er ging gebeuren en hij heeft dan ook menig vrijwilligers behoorlijk nat gemaakt ;). Langzaamaan begon hij wat verbetering te vertonen en toen er net na Kerst nog een zwaan binnen kwam, leefde hij helemaal op. Al die tijd hadden we geen andere zwaan, zelfs geen andere watervogel, dus hij was behoorlijk eenzaam aan het worden. Vanaf toen kregen we nog een aantal watervogels en zwanen binnen, waardoor hij toch wel graag bij hun in het bassin wilde blijven. Net na oud en nieuw was het dan eindelijk zover, hij was zelf op de kant gekomen en stond hij zich vrolzwaan 4__6e279c31ijk te poetsen!

Vanaf dat moment ging het steeds beter met hem. In het begin hinkte hij nog wat met z’n ene poot en zette hij nog niet veel stapjes, maar langzaamaan ging hij steeds beter lopen. Uit het water komen was nu niet zo moeilijk meer en hij vermaakte zich wel daar. Het lopen ging hem steeds beter af en de laatste weken leek hij er vrijwel geen problemen meer mee te hebben. Midden januari kregen we nog een zwaan binnen en ze zijn in de opvang echt dikke maatjes geworden met elkaar. Ze zijn dan ook samen vrijgelaten!

Al met al heeft het ruim 2,5 maand geduurd, maar dat was nog sneller dan dat de dierenarts verwachtte. Hij heeft zijn vrijheid weer terug, een vriendje erbij en nog een heel leven voor zich! Dit maakt ons werk echt dankbazwaan 5__1213a6f5ar, want hier doen we het immers voor!zwaan__m1420c155