Narcose: veiligheid voorop

Bij elke vorm van anesthesie is er een narcose-risico. We zouden graag willen zeggen dat het niet zo is, maar dat is nou eenmaal het risico van het vak. We zorgen er wel voor dat dat risico zo klein mogelijk gehouden wordt. Dat doen we als volgt:

  1. bij het brengen van een dier voor een behandeling wordt deze door de paraveterinair nagekeken. Hier ziet u Pascale in actie bij het brengen van een rottweiler voor een gebitsbehandeling.

opnemen hond pascaleopnemen hond pascale 3

 

 

 

 

 

opnemen hond pascale 2 opnemen hond pascale 4

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Indien gewenst doen we voorafgaande aan de narcose een pre-anestetisch bloedonderzoek: met op de dierenkliniek aanwezige apparatuur kunnen we binnen een kwartier zien of de werking van de  organen (lever en nier), het bloedsuiker, de eiwitten in het bloed en het aantal rode en witte bloedcellen in orde zijn. Al deze factoren zijn van belang om het risico van de narcose in te schatten. Als er afwijkingen zijn, kunnen we er voor kiezen om de narcose aan te passen, de ingreep uit te stellen of  de achterliggende oorzaak te behandelen.

3. We passen de narcose aan aan de gezondheidstoestand, leeftijd van het dier en het type ingreep. De narcose wordt via een infuus in een ader van het dier ingegeven, om zo de hoeveelheid narcosemiddelen te beperken, de narcose beter stuurbaar te maken en de recovery korter te laten duren.

4. We hebben alle mogelijke toeters en bellen om de operatie zo veilig mogelijk te laten verlopen: indien nodig kan de beademing worden overgenomen, we werken met gasnarcose en er is continu hartbewaking en controle op bloedgassen zoals zuurstof en CO2. Uiteraard zorgen we ervoor dat het dier zo min mogelijk pijn heeft.

vgel

narcose masker speciaal voor konijnen

 

5. Voor konijnen en cavia’s is het van belang dat ze binnen een dag na de narcose weer gaan eten. Daarom werken wij bij konijnen en knaagdieren vooral met gasnarcose. Dan zijn de dieren het snelst wakker en zijn ze binnen een paar uur na de ingreep alweer aan het eten. Ze krijgen vooraf vocht toegediend en een middel om de darmen in beweging te houden.