Alles over het Coronavirus COVID-19 bij huisdieren

In februari werd het nieuwe coronavirus ontdekt in Denemarken, toen een man werd onderzocht in het Universitair Ziekenhuis in Roskilde en besmet werd gevonden.

Er zijn veel verschillende typen van het Coronavirus. Ze infecteren meestal zoogdieren, terwijl andere typen vissen en vogels infecteren.

Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat het coronavirus dat we nu in een uitbraak zien – type COVID-19 – huisdieren kan infecteren.

We hebben hier de meest voorkomende vragen verzameld:

Kan Corona COVID-19 mijn huisdier infecteren?

Momenteel zijn er geen aanwijzingen dat COVID-19 uw huisdier kan infecteren. Er zijn ook geen aanwijzingen dat huisdieren een bron zijn voor het infecteren van mensen met COVID-19.

Hond besmet met Corona?

Er is momenteel één geval in Hong Kong, waar er bij een hond positief is getest op COVID-19 met een laag aantal virusdeeltjes. De eigenaar van deze hond is besmet met COVID-19.

Tot nu toe wordt aangenomen dat de hond mogelijk een infectie op zijn mond / neus heeft gehad en dat is de reden waarom hij enigszins positief test. Er zijn dus nog geen aanwijzingen dat de hond is geïnfecteerd met virussen, maar eerder dat de hond deeltjes met virussen heeft die in de vacht rond de mond en neus zitten.

De verhalen die u over deze hond in de media leest zijn misleidend. Er is op dit moment geen reden tot zorgen!

Moet ik contact met huisdieren vermijden als ik besmet ben met het Coronavirus COVID-19?

Tot nu toe zijn er slechts twee bevestigd gevallen in Nederland en de autoriteiten werken eraan om de verspreiding van infecties te stoppen. Als u besmet raakt, is het een goed idee om nauw contact met huisdieren te vermijden.

Hoewel wordt aangenomen dat COVID-19 afkomstig is van wilde dieren, zijn er geen aanwijzingen dat virussen huisdieren kunnen infecteren.

Moet ik voorkomen dat mijn hond andere honden begroet?

Niets wijst erop dat honden virussen kunnen dragen en u kunt uw hond veilig andere honden laten begroeten. Er zijn een aantal infectieziekten die gemakkelijk van hond op hond worden overgedragen, waaronder onder andere parvovirus en kennelhoest. U kunt deze ziekten tegen uw hond vaccineren.

Kan ik mijn kat naar buiten laten?

Ja, u kunt uw kat veilig naar buiten laten. Er zijn geen aanwijzingen dat de infectie op uw kat kan worden overgedragen of dat uw kat de infectie bij u kan brengen.

Wat kan ik doen om besmetting door huisdieren te voorkomen?

“Ongeacht de situatie is het altijd een goed idee om goede handhygiëne rond huisdieren te hebben. Laat je huisdier je gezicht niet likken en was regelmatig de handen met zeep”, legt de Sterkliniek-dierenarts uit.

Honden en katten kunnen veel ziektekiemen dragen, dus hoewel er geen aanwijzingen zijn dat huisdieren COVID-19 kunnen dragen, is goede handhygiëne altijd een goed idee.

We houden het artikel bijgewerkt met nieuwe informatie. U kunt altijd contact opnemen met Sterkliniek dierenartsen West-Friesland op 0228-515196.

 

Bronnen:
National Board of Health
WSAVA – Global Veterinary Community