Tropische Temperaturen

Deze week kunnen de temperaturen in ons “koude” landje oplopen tot ruim boven de 30 graden Celsius. Er is zelfs een nationaal hitteplan ingegaan!
Als wij al moeten opletten met deze temperaturen is het extra belangrijk om goed aan onze huisdieren te denken. Veel huisdieren hebben  een (dikke) vacht, kunnen niet zweten en zullen lekker spelen. Het is aan u om de kans op oververhitting zo veel mogelijk te beperken.

Lees de onderstaande tips en waarschuwingen goed door:

– Loop ’s ochtends en ’s avonds in plaats van op het heetst van de dag. Niet alleen is de beweging en dus extra hitte een slecht idee, ook het asfalt zal erg snel erg heet worden. De voetzooltjes van dieren kunnen gemakkelijk verbranden op te heet asfalt!

– Laat uw hond NIET naast de fiets lopen. Niet alleen loopt de hond dan vaak over te heet wegdek, ook ontstaat er veel warmte door de arbeid van de spieren. Denk eraan: uw hond kan geen hitte kwijt door middel van zweten!

– Laat uw dier NOOIT achter in de auto. Ook niet “eventjes” om een boodschapje te halen! De temperatuur in een auto stijgt ontzettend snel. Ook als de auto in de schaduw staat of als er een raampje open staat is het onverantwoordelijk om je dier in de auto achter te laten!

– Watervergiftiging. Lekker spelen in het water lijkt een goed idee, maar denk eraan dat het “spelen” ook een zeer actieve vorm van bewegen is wat warmte veroorzaakt in het lijf. Daarbij kan een hond onbewust ontzettende hoeveelheden water drinken wat dramatische gevolgen kan hebben.  Meer hierover leest u hier.

– Zorg voor verkoeling, schaduw en water. Maak het gras nat met koud water, leg natte doeken neer, maak een schaduw plek beschikbaar, houdt uw huis koel door de deuren en ramen gesloten te houden en het zonlicht te beperken.

– Laat uw dier niet teveel (koud) water drinken. Als een verhit dier teveel koud water achter elkaar drinkt kan dit een maagkanteling veroorzaken.

– Voorkom stress!

Maar bovenal, geniet samen van het lekkere weer en doe dit op een verantwoorde wijze!
Temperatuur tabellen