Ebola bij de hond?

Moeten we bang zijn voor besmetting van honden met het Ebolavirus ?

De WSAVA heeft een uitgebreid artikel gewijd aan dit onderwerp naar aanleiding van de overhaaste euthanasie van de hond van de Spaanse verpleegster die ebola ontwikkelde na het verplegen van een Ebola-slachtoffer in Madrid.
Honden kunnen de infectie wel oplopen maar worden zelf nooit ziek. In gebieden waar Ebola heerst worden veel honden aangetroffen met antistoffen tegen het virus, maar het virus zelf is bij geen enkele hond nog aangetoond. De kans dat een hond de ziekte kan doorgeven wordt dan ook zeer klein geacht. Honden kunnen zich besmetten door het eten van besmette kadavers van mens of dier of door direct contact met lichaamsvloeistoffen van zieke of dode mensen of dieren. In Europa lijkt de kans hierop uiterst klein.
Om alles uit te sluiten lijkt het in quarantaine plaatsen van voorkomende gevallen en testen op voorkomen van het virus zinniger dan euthanasie zonder vorm van proces.