Vaccineren op maat, vaccicheck en tarieven

Vaccineren op maat bij de hond

Er is al langere tijd een discussie gaande over de noodzaak van het jaarlijks vaccineren van honden. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat bij een juiste toediening van de cocktailenting voor honden tegen ziektes als Distemper (hondenziekte), HCC (besmettelijke leverziekte) en Parvo (DHP) niet jaarlijks nodig is. Daarom vaccineren we DHP niet elk jaar meer, maar driejaarlijks.

Er komen steeds meer nieuwe studies die erop wijzen dat de bescherming van deze cocktail zelfs langer dan 3 jaar zou kunnen duren en dat er een verband is tussen de hoeveelheid antilichamen die een dier maakt en de bescherming tegen de ziektes. We kunnen deze antilichamen aantonen in het bloed van de hond en dus bekijken of het dier nog beschermd is.. Dat biedt een nieuwe keuze aan eigenaren met een hond die toe is aan de DHP-vaccinatie, de zogenaamde “grote cocktail”-enting. De keuze is:

1. DHP herhalen, zoals we dat al vele jaren doen, volgens het voorgeschreven schema van de fabrikant die veel onderzoek heeft gedaan naar de duur van de bescherming. Voordeel is dat dat goedkoper is, nadeel is dat het mogelijk niet nodig is.

2. Met de Vaccicheck aantonen of de bescherming tegen Distemper, Hepatitis en Parvo nog voldoende is. Nadeel is dat het iets duurder is, maar het voordeel is dat er niet onnodig gevaccineerd wordt en dat we de DHP-vaccinatie gratis uitvoeren, als dat nodig blijkt te zijn uit de test.

Hoe gaat deze tweede optie in zijn werk?

We vaccineren uw hond tegen Leptospirose (en eventueel hondenhoest). Tegelijkertijd nemen we wat bloed af van de hond voor de Vaccicheck. We doen de test doorgaans op een later tijdstip en bellen of mailen dan de uitslag van de test door. Als blijkt dat de hond niet voldoende beschermd is tegen één van deze ziektes, dan moet u terug komen naar de kliniek. Maar… dat kost u helemaal niets! Wij vaccineren dan GRATIS.

Dus als u “over”- vaccineren wilt voorkomen, dan is de Vaccicheck een prima oplossing om te kijken of uw hond nog voldoende beschermd is tegen Distemper, Hepatitis en Parvo.

Niet meer enten is geen oplossing. Helaas zien we nog regelmatig uitbraken van besmettelijke huisdierziekten zoals Parvovirus, ziekte van Weil en Kennelhoest met veel leed of dodelijke afloop als gevolg. Leed dat met 1 prikje zo simpel had kunnen worden voorkomen. Zorg dat u geen spijt achteraf krijgt en geef uw huisdier de zorg en bescherming die deze nodig heeft.

Verder blijven we wat de vaccinaties betreft, altijd rekening houden met de leeftijd van uw hond, de leefomgeving, reisgewoontes en contacten met andere honden.

En Leptospirose dan?

Voor Leptospirose (=Ziekte van Weil) en kennelhoest zijn geen titerbepalingen mogelijk. Een goede bescherming hiertegen kan alleen gegeven worden door jaarlijkse vaccinatie.

Vaccineren op maat bij de kat

Al jaren vaccineren we ook bij katten op maat: de bescherming tegen kattenziekte duurt 3 jaar en de bescherming tegen niesziekte duurt 1 jaar. Jaarlijks vaccineren we dan ook tegen niesziekte en eens in de 3 jaar tegen katten- en niesziekte.